In woede zit veel kracht. Het is de energie in ons die voor ons zorgt. Met dit innerlijk vuur kunnen we gaan staan voor de visie die we in de wereld willen brengen. De energie van woede maakt ons krachtig en waardig waardoor we op een zachte en duidelijke manier onze eigenheid kunnen voelen en beschermen. We kunnen met deze kracht stevig onderhandelen en de relatie goed houden. Met deze energie kunnen we een helder onderscheid maken tussen onszelf en de ander. Het maakt dat we vrij en in verbinding kunnen samenleven met anderen want we voelen onze eigenwaarde en respecteren de waarde van de ander.

Woede heeft ons veel te geven. Jammer genoeg hebben de meesten van ons geen positieve ervaringen met deze kracht waardoor we al snel denken aan agressie, conflict en mishandeling. Omdat woede zo een taboe is in onze cultuur zijn we als kind hier niet goed in gespiegeld geweest, waardoor we ons geen raad weten met deze emotie. Of we het nu willen of niet, deze emotie hoort bij het leven. Als dit vuur opkomt en we niet weten wat we er mee kunnen doen, kan het voelen alsof we een Lamborghini besturen, zonder rijbewijs. We knallen tegen de dingen aan, we krijgen een paar deuken, we slaan over de kop of de motor vat vlam.

Als we niet goed weten hoe we om moeten gaan met de emotie boosheid dan imploderen of exploderen we en dat brengt ons niet verder. Jammer, want woede komt juist op om ons te helpen.

Omgaan met emoties is een kunst. Bekwaam worden in emoties opmerken, begrijpen en als hulpmiddel inzetten in elke situatie is echt belangrijk. Het vereist oefening en finesse om dit te kunnen, zeker omdat in onze cultuur vooral de emotie vreugde op een voetstuk geplaatst wordt. Angst, verdriet, woede en vreugde zijn er allemaal om ons soepel en wendbaar om te laten gaan met de situatie waarin we ons bevinden. We willen bijvoorbeeld niet vreugdevol zijn als er een auto niet voor ons stopt als we de straat oversteken. Angst en paniek helpen ons dan om weg te springen. Rouw en verdriet zorgen bijvoorbeeld dat we dat kunnen loslaten wat ons niet meer dient of wat voor altijd weg is, bijvoorbeeld door een scheiding, een overlijden of een ontslag. Huilen en rouwen maakt dat het mag stromen. Dat het verwerkt kan worden en je lichaam weer kan ontspannen. Vanuit deze ontspanning komt er ruimte voor iets nieuws.

 En zo werkt dit ook met woede. Boosheid is de hele tijd in ons aanwezig als een soort voelsprieten die nagaan of je waarden en eigenheid een plek krijgen in je omgeving. Het zorgt er voor dat je gerespecteerd wordt en er niet over je heen wordt gewalst. Het zet je in vuur en vlam over wat je in de wereld wil zetten!

 Als we de boodschappen van de (in totaal) 18 emoties niet begrijpen, dan missen we heel wat informatie die ons wijzer maakt over de situatie waarin we verkeren. Als we deze emotie onderdrukken missen we de energie die het geeft om onze uitdagingen met beide handen aan te pakken. Emoties zijn onze innerlijke raadsleden, onze bodyguards die maken dat we ons kunnen verhouden tot anderen. Wij zijn sociale wezens en als we onze eigen emoties en die van anderen begrijpen zouden we veel vlotter en levendiger met elkaar kunnen samenleven.

 Laten we de taal van emoties meer begrijpen zodat we ons heerlijk juicy en verbonden kunnen voelen met onszelf en met anderen!

 Wil jij hier meer over weten?

  • Wil je graag op een laagdrempelige manier meer leren over je eigen heerlijke woedekracht?
  • Wil jij dit vuur verfijnen om jezelf meer zichtbaar neer te zetten in de wereld?
  • Wil jij deze kracht inzetten om je eigenwaarde en grenzen te voelen?

Wees dan welkom op 29 september van 19.30 uur tot 21.30 uur bij Awarenest voor de workshop: Hoe doe je dat: woede & Apathie?

We maken ruimte om onze relatie en aannames omtrent woede bloot te leggen, we leren over de taal en kwaliteiten van woede en we gaan op een laagdrempelige manier voelen hoe we woede kunnen inzetten opdat het ons leven verrijkt! Hier vind je de hele emotiereeks en een plek voor de woedekracht: www.awarenest.nl

In het boek: The Language of emotions van Karla Mclaren leer je alles over de boodschappen die onze emoties ons te vertellen hebben!