In woede zit veel kracht. Het is de energie die voor ons zorgt. Met dit innerlijk vuur kunnen we gaan staan voor onze visie van wat we in de wereld willen brengen. De energie van woede maakt ons krachtig en waardig waardoor we op een zachte en duidelijke manier onze eigenheid kunnen voelen en beschermen.

Met deze energie kunnen we een goed onderscheid maken tussen onszelf en de ander. Het maakt dat we vrij en in verbinding kunnen samenleven met anderen. Want met deze energie kun we duidelijk onze eigenwaarde voelen in contact met de ander en ook de ander in zijn of haar waarde laten. Als boosheid in je opkomt kun je jezelf de vraag stellen: welke waarde van mij wordt niet gerespecteerd en hoe kan ik de schade herstellen?

Woede heeft ons veel te geven. Jammer genoeg hebben de meesten van ons geen positieve ervaringen met deze kracht waardoor we al snel denken aan agressie, conflict en mishandeling. Omdat woede zo een taboe is in onze cultuur zijn we als kind hier niet goed in gespiegeld geweest, waardoor we ons geen raad weten met deze emotie. Of we het nu willen of niet, deze emotie maakt een groot deel uit van het leven. Als dit vuur opkomt en je weet niet wat je er mee kunt doen, kan het voelen alsof je in een Lamborghini zit terwijl je geen rijbewijs hebt. Je kunt nauwelijks opstarten of je knalt tegen de dingen aan, je krijgt een paar deuken, je slaat over de kop of de motor vat vlam.

Als we niet goed weten hoe we om moeten gaan met de emotie boosheid dan imploderen of exploderen we en dat brengt ons niet verder, terwijl woede juist opkomt om ons te helpen.

Omgaan met emoties is een kunst. Bekwaam worden in emoties opmerken, begrijpen en als hulpmiddel inzetten in je situatie is echt belangrijk. Het vereist oefening en finesse om dit te kunnen, zeker omdat in een samenleving vooral de emotie vreugde op een voetstuk geplaatst wordt. Angst, verdriet, woede en vreugde zijn er allemaal om ons soepel en wendbaar om te laten gaan met de situatie waarin we ons bevinden. Je wil niet vreugdevol zijn als er een auto op je af komt gereden op straat. Je hebt dan angst en paniek nodig om weg te springen. Rouw en verdriet zorgen dat je kunt loslaten wat je niet meer dient of wat voor altijd weg is, bijvoorbeeld door een break-up, een overlijden of een ontslag. Huilen en rouwen maakt dat het mag stromen. Dat het verwerkt kan worden en je lichaam weer kan ontspannen. Vanuit deze ontspanning komt er ruimte voor iets nieuws. En zo werkt dit ook met woede. Boosheid is de hele tijd in ons aanwezig als een soort voelsprieten die nagaan of je waarden en eigenheid een plek krijgen in je omgeving.

Het zorgt er voor dat je in je sociale omgeving gerespecteerd wordt en er niet over je heen wordt gewalst. Het zet je in vuur en vlam over wat je in de wereld wil zetten!

Als we de boodschappen van de (in totaal) 18 emoties niet begrijpen, dan missen we heel wat informatie die ons wijzer maakt in de situatie waarin we verkeren. Als we deze emotie onderdrukken missen we de energie die het geeft om onze uitdagingen met beide handen aan te pakken. Emoties zijn onze innerlijke raadsleden, onze bodyguards die maken dat we ons kunnen verhouden tot anderen. Wij zijn sociale wezens en als we onze eigen emoties en die van anderen begrijpen zouden we veel vlotter en levendiger met elkaar kunnen samenleven.

Laten we de taal van emoties meer begrijpen zodat we ons heerlijk juicy en verbonden kunnen voelen met onszelf en met anderen!

Wil jij hier meer over weten?

Lees dan het boek: The language of emotions van Karla McLaren.

  • Wil je graag op een laagdrempelige manier meer leren over je eigen heerlijke woedekracht?
  • Wil jij dit vuur verfijnen om jezelf meer zichtbaar neer te zetten in de wereld?
  • Wil jij deze kracht inzetten om je eigenwaarde en grenzen te voelen?


Wees dan welkom voor de woedekrachtreeks van vijf sessies die start op dinsdag 10 mei. Wekelijks van 19.15 uur tot 21.30 uur in het centrum van Utrecht. Lees hier meer over de cursus en schrijf je hier in.

Graag tot dan!

Vurige groet,
Gitte