Deze week gaf ik workshops aan studenten geneeskunde.’Van stress naar flow’ was het onderwerp waarover ik gevraagd werd les te geven. Hoe meer ik luisterde naar hun stress hoe meer ik voelde dat er iets niet klopte. Ik wilde mensen leren om hun lichaam te voelen met een bodyscanmeditatie, maar dat voelde vreemd. Niet op zijn plek. De studenten waren vooral boos, en dat moet luchten, niet gekalmeerd worden.

– Ze worden niet betaald voor stevige stages van 60 werkuren per week

– Ze moeten steevast overwerken voor een goede beoordeling

– Als student krijg je geen compensatie voor de toenemende energieprijzen

– Studeren is duur en de studielening is nu met rente

– En na jarenlang studeren hebben ze geen werkzekerheid terwijl er een tekort in de zorg is..

Ik snap het niet. De zorg is de basis van de samenleving. Ze staan met al hun kennis en kunde voor ons klaar in onze meest kwetsbare momenten. En ze worden zo slecht behandeld en aangemoedigd om hun eigen lijf niet te voelen.

Hoe ik merkte dat ze boos waren? Na de meditatie zag ik uitgecheckte gezichten. ‘We kunnen wel met onze handen op onze buik ademen om rust in de stress te vinden, maar dat lost niets op! zei iemand fel’. ‘Jullie zijn boos, terecht!’ zei ik. Boosheid zorgt dat je je grenzen voelt en respecteert. Het maakt dat je gaat staan en je lijf en waarden beschermt. Dit voelde als gezonde boosheid. Dus zijn we overgestapt op een vurige oefening: Bewust klagen.

Het voelde spannend en bevrijdend. Ogen lichtten op. Er was veel te klagen. Veel herkenning en verbinding ontstond. Ze voelde zich hier niet alleen in. Het luchtte op.

Maar hoe nu verder?
Ik zei praat hierover met mensen, al is het op verjaardagsfeestjes. Laat weten hoe het zit in de gezondheidszorgsector. Misschien stemmen mensen dan voor partijen die de zorg op handen willen dragen in plaats van plat willen bezuinigen.
Schrijf brieven naar minister van gezondheidszorg Ernst Kuijpers, kaart dit aan bij jullie faculteitshoofd, etc.

Assertieve boosheid zorgt voor verandering.
Assertieve boosheid is nodig bij lieve mensen, mensen die altijd en voor iedereen klaar staan.

De eigen zorg is namelijk ook belangrijk!

Gebruik jij ook je vuur om je grenzen te bewaken?