Roos en ik werden geconfronteerd met een #Metoo schandaal in onze kringen. Dat zette ons aan om in zelfonderzoek te gaan over hoe wij grenzen stellen in seksualiteit.
Het thema voor de maandelijke yoni-talk ging daarom over grenzen.

Hoe gaat onze groep vrouwen om met haar grenzen in seksualiteit? Hoe voelen we onze grenzen, hoe communiceren we die en wat voor relatie hebben we met onze eigen grenzen? Met een groep vrouwen gingen we, met gebruik van de dialoog als communicatievorm, in gesprek. Dit is een samenvatting van onze dialoog:

Vertraging:

Tijdens de dialoog spraken we over onze behoefte aan vertraging op. Want in de stilte gaan we meer voelen. Een vrouw merkte op dat haar man sneller in actie komt tijdens het vrijen. Zij heeft meer tijd nodig. Ze gebruikt trucjes om vertraging in de seks te brengen. Ze wil op een specifieke manier aangeraakt worden. Op haar tempo. Maar ze vindt het spannend om het hem te vragen waardoor ze bij hem doet wat zij eigenlijk zelf wil ontvangen. Hij gaat hiervan in zijn hoofd, want dit is niet per se wat hij wil op dat moment. Ze vindt het heel spannend te vragen wat ze dan eigenlijk zelf wil, omdat ze schrik heeft dat het anders saai wordt voor hem. Zo gek dat het bij iemand die je liefhebt zo spannend kan zijn om grenzen te stellen op vlak van seks.

Bij jezelf blijven om je grenzen te voelen:

Iemand merkte op dat ze snel bij de ander is tijdens het vrijen. Het is een kunst om bij onszelf te blijven tijdens seks. Het goed willen doen neemt dan soms de overhand.
Iemand zei dat we als vrouw geleerd hebben dienstbaar te moeten zijn en aan een bepaald beeld te moeten voldoen. Iemand zei: vanuit mijn hart wil ik trouw zijn aan mijn lijf. Mijn lijf is van mij. Maar er ontstaat verwarring omdat ik lief en zorgzaam naar de ander wil zijn.

Grenzen aangeven bij je partner

Een vrouw zei dat ze niet wil meegaan in de fantasie van haar vriend. Ze voelt een heel duidelijke grens en daarbij komt meteen de angst dat haar seksleven dan saai wordt. Hoort toegeven er niet bij om het levendig te houden? We zagen twee delen in ons botsen: de vrouw die tof, sexy en spannend moet zijn en het deel in ons dat wil vertragen en vanuit stilte en rust iets wil laten ontstaan.

De dialoog als spiegel:  

Tijdens de dialoog waren we elkaars spiegel. We vonden het bizar dat een vrouw twijfelde of haar man 5 minuten zou willen wachten en haar aan zou raken zoals zij zou willen, maar voor onszelf zagen we dat niet als optie. Het voelt onwaardig om deze ruimte van onze partner te vragen.

Grenzen in relatie

Iemand anders zag dat ze als kind zo gezorgd had voor had moeder en ze daardoor haarfijn aan kan voelen wat de ander nodig heeft. Ze dacht altijd dat dit verbinding was. Maar wat ze eigenlijk doet is de behoefte van de ander opvangen in de hoop dat het dan goed zit. Wanneer zijn we in verbinding met onszelf en wanneer met onze voelsprieten bij de ander?

Als vrouw geef ik seks?
Een andere vrouw dacht dat haar enige kwaliteit haar seksualiteit was. Ze was altijd goed in seks. Dat bepaalde haar identiteit. Ze dacht dat dit het enige was wat ze kon. Door zelfonderzoek is ze hierachter komen. Ze houdt van zachtheid en veiligheid.  En nu begint ze de pijn van haar misbruik te voelen. Tijdens de dialoog claimde ze dat haar lijf echt van haar is. Ze mag zichzelf uitspreken en voor haar lijf zorgen.   

Grenzen stellen zorgt voor belichaamde seks

Iemand vertelde over haar meest geweldige seks toen ze een tantrische oefening deed en ze met haar partner om en om zei wat ze wilde. Alle verlangens waren welkom. Daardoor waren ze helemaal bij zichzelf en samen.  Het was de meest waanzinnige seks ooit!

Verwachtingen en grenzen

Iemand anders erkende deze bliss in seks en merkte op dat ze door deze ervaring dan weer gaat streven naar waanzinnige seks. Waardoor ze sneller en doelgerichter gaat dan ze zou willen, juist om dat te kunnen bereiken. Het is een kunst om de verwachting los te laten en geduld op te brengen voor het lichaam. En dat er daardoor iets moois kan ontstaan.

Elke moment andere behoeften

Wat we lekker en fijn vinden kan elke dag verschillen. En ook wat onze partner lekker vindt veranderd steeds. Het is mooi dat het elke keer anders is.

Het hoofd is anders dan het lichaam

The Yoni says no! ‘Ik kan soms in mijn hoofd wel iets bedenken, maar dan gebeurt het wel eens dat mijn yoni het daar niet mee eens is.’ Zei een vrouw.

Het verlangen is kwetsbaar

Een dame vond het eng om vanuit haar zin in seks de ander te benaderen. Schrik dat hij haar niet kan ontvangen in haar veelheid en hij abrupt de grens trekt.  Daarom sluit ze haar hart wel eens tijdens seks. En gaat ze vanuit gevoelloosheid toch seks hebben en voelt ze haar grenzen minder goed.

Levensenergie in de yoni  

Door Kundalini yoga heeft een vrouw uit de groep haarzelf leren voelen. Ook haar yoni durft ze voelen. Ze heeft er mee leren verkeren. Er contact mee mogen maken. Dit helpt om zich met haarzelf te verbinden. Seksualiteit begint met jezelf. Mijn lichaam en mijn verlangens zijn van mij. Er is niets vies aan mijn eigenliefde.

Seks en aanraking

Een vrouw zei dat als ze te snel word aangeraakt aan haar genitaliën, ze zich dan een seksueel object voelt. Dat ze dan moet presteren. Seks is meer dan genitaliën aanraken. Het doet geen recht aan wie ze is.

Man en vrouw dynamieken

Een vrouw uit de groep heeft ooit geleerd dat je als vrouw verantwoordelijk bent voor het orgasme van de man. Ze moeten klaarkomen. Anders krijgen ze blauwe ballen. Dat maakt dat ze is gaan pleasen. En dat ze vindt dat ze sexy moet zijn voor hem. Zoveel verhalen zijn bullshit eigenlijk, zei ze.

Grenzen van de partner

‘Wat als jij iets wilt en de ander niet? Blijf je dan voor altijd met je partner? Het is ergens jammer om nooit meer voor het eerst te zoenen, is eigenlijk fijn!’ zei een dame uit de groep.

Alles is welkom
Een vrouw zei dat ze haar angst meer wil toelaten. Ze wil ten allen tijden kunnen zeggen: ik denk dat dit niet iets is voor me.

Ze wil oefenen met zichzelf uitspreken. Ze voelt meer levendigheid, wanneer ze dit toegeeft.

Vrijen: Vrij!

Vrijen is een mogelijkheid om meer vrijheid te voelen. Daar gaat het over. Dat je je vrij voelt!

Volgende Yoni-Talk gaat over onze lady Parts: Lippen, Borsten, Billen en de Yoni. Hoe is jouw verhouding met je lichaam? Vergelijk jij je met andere vrouwen? Wat vind je mooi en wat niet? Vind jezelf aantrekkelijk? Voel je schaamte over je vrouwelijkheid? Zou je iets willen veranderen aan je lijf? Wat vind je er heerlijk aan?
Wees welkom om dit onderwerp te onderzoeken op 26 januari van 20.00 tot 22.00 uur.
Meld je hier aan: Awarenest Agenda