Ik heb vaak deelgenomen aan familieopstellingen. Ik sta steeds verwonderd over het proces en wat het allemaal in beweging zet. Als je vaak tegen een bepaalde dynamiek aanloopt, is dit een mooie methodiek om hier helderheid in te brengen.

Wat is een familieopstelling?

Familie-opstelling, coaching, levensvraagstukken, crisis, familie

Tijdens een opstelling (deze duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur) leg je een vraag voor aan de groep of je therapeut. Het gaat over een vraagstuk in je leven waar je tegenaan loopt. Bijvoorbeeld: ik wil begrijpen waarom mijn relatie zo stroef loopt. Of: Wat maakte dat ik een burn-out heb gehad? Hoe kom ik bij mijn gevoel of mijn verlangen?

Dit zijn diep existentiële vragen waar je niet een twee drie een goed antwoord op kunt krijgen. Er zit namelijk veel meer finesse en fingerspitzengefühl achter om de ware kern van je probleem te begrijpen. Met deze methodiek kijk je naar je familieachtergrond. Je maakt aan de hand van objecten of representanten visueel zichtbaar in wat voor klimaat je geboren bent. Dit is voor iedereen anders en zo bepalend voor hoe je in het leven staat. Het is super belangrijk om dit te eren. De situatie die je als kind hebt aangetroffen is het beste wat je ouders beschikbaar hadden. Je hebt manieren gevonden om je weg te vinden in deze omgeving. Dat kan zijn door altijd positief te zijn, je sterk te houden of door jezelf klein of gevoelloos te maken. Hoera! Dat heeft geholpen.

Maar als je ouder wordt, werkt deze winning formula vaak niet meer. Je loopt in je relaties of je werk aan tegen de grenzen van dit gedrag. Misschien heb je er genoeg van dat mensen je voor lief nemen en over je heen lopen omdat je altijd hebt leren pleasen? Misschien heb je steeds korte relaties omdat je niet bij je gevoel kunt komen? Misschien komt die onuitgedrukte woede van jou wel steeds via jouw partner of werkgever er uit?
Je wilt dus een nieuw pad in slaan. Je wilt de oude bagage die we allemaal meenemen loslaten en het anders doen dan je gewend bent. Maar hoe dan?

Door mensen of bijvoorbeeld Playmobil mannetjes op te stellen ga je zien, voelen en horen wat er gebeurt in je interacties met anderen en dan komt er een punt waar je zegt: Ja, en daarom loopt het vast. Samen met je therapeut ga je dan een nieuw pad creëren. Het pad waar jij naar verlangt!
Ultraboeiend en zo mooi!

Bij Lo Hermsen en Nicola Bogaerts  van Awarenest kun je terecht met je opstellingenvraag.

Geschreven door Gitte Briffa, oprichtster Awarenest