Wat houd ik van kleding! Het liefst zou ik elke dag wat anders aan doen en mijn gemoed laten reflecteren in de kleuren en stoffen die ik draag. Tegelijkertijd ben ik ook zo bewust van de impact die mode heeft op onze planeet en op de mensen die werken in deze sector. Mode is vervuilend. De cijfers geven me bijna ecorexia. Alle geluk zijn er al vele initiatieven en pioniers die mode duurzaam en sexy weten te maken. Met deze tips heb je zo een duurzame garderobe! Eerst nog wat cijfers over de impact van kleding.

De cijfers liegen niet

  • De kledingindustrie staat in de top 5 van meest vervuilende industrieën ter wereld. Textiel is de vierde meest gulzige sector in de EU wat materialen- en waterverbruik betreft, na voeding, gebouwen en transport. Milieucentraal heeft hier een infographic over gemaakt:
  • Om de zes weken vinden we nieuwe collecties bij fast fashion ketens.

Oplossingen

De allerbelangrijkste stap is om minder te kopen en te dat te dragen wat er al in je kast hangt. Shop ook eens in de kleerkast van je ouders, grootouders en vrienden. En ontdek je eigenheid en stijl waardoor je minder kleding nodig hebt. Bijvoorbeeld door een sessie met onze kledingpsycholoog & identity coach Hilde Jonckers in te plannen.

Lenen en ruilen

Hoe langer je met een kledingstuk doet, hoe minder snel je het vervangt voor iets nieuws en hoe minder schadelijk je kledingconsumptie dus is voor het milieu. Met lenen en ruilen heb je the best of both world: je hebt steeds een nieuw kledingstuk om te dragen en de levensduur van het kledingstuk wordt aanzienlijk verlengd.

Hier is een lijst met de kledingbibliotheken en ruilpunten in Nederland:

Fair Fashion kopen

Koop kleding waar je heel blij van wordt en die je echt vaak wil dragen. Hier vind je een lijst met kledingmerken en verkooppunten die ecologisch en of fairtrade mode aanbieden:


Bewustwording

Wil je je graag verdiepen in duurzame mode? Hier vind je een lijst met films en platforms die je meer inzicht geven in dit boeiende en belangrijke onderwerp.

Dress your Soul with Awarenest

Wil je graag shoppen in je eigen kledingkast en je eigen stijl ontdekken zodat je geen miskopen meer doet?
Wees dan van harte welkom bij een workshop Dress Your Soul met Hilde Jonckers. Je kan hier van hartenlust genieten van wat kleding voor je kan betekenen in je expressie en ook ontdekken hoe je verder bouwt op de kleding die je al hebt.
Lees hier en bekijk hier en hier meer over onze Kledingpsycholoog en Identity Coach Hilde Jonckers en de workshop Dress Your Soul die ze geeft.

Shine on bright star!