Deze maand was het onderwerp van de yoni-talk: Schaduwen en schaamte. Elke maand bespreken we met vrouwen een ander onderwerp omtrent seksualiteit. Dus elke maand kies je als deelnemer een andere talking-stick die voor jou dit onderwerp symboliseert. Door dit voorwerp omhoog te houden weten de anderen dat je het woord neemt.  De talking-sticks die voor onze seksuele schaduw stonden waren weer zalig: Een rode string en rode lippenstift die stonden voor onze pikante schaduw. De sensuele verleidster vol stoute verlangens!  Iemand anders had een erotisch boek als talking- stick en dat boek symboliseerde de schaduw van de koningin die haar verlangen uit en seks op haar specifieke eigen manier wil.  Een andere vrouw had een rozenkwarts die stond voor de schaduw van kwetsbaarheid die verscholen zat achter de stoeipoes. En nog iemand had een buddhapopje dat stond voor rust: ‘’mag ik ook geen zin hebben in seks?’’.

Wat me opviel en bijbleef deze Yoni-Talk? Dat het best spannend is om alle delen van vrouwelijke seksualiteit te omarmen en dat er heel veel leven en vreugde zit in het aankijken en kennismaken met onze schaduwen. Hier is een rijke wereld van kwaliteiten te vinden die we hebben weggestoken, getemd om binnen de lijntjes te kleuren. We onderzochten de bitch in ons, de luie star fish, de jaloerse feeks, de koningin die exact weet wat ze wil en dit aangeeft. De tantrika die in het moment geniet en de diepte in wil gaan, de dominatrix die de leiding neemt, de pleaser die behaagt, de egoïst die zich laat behagen, en onze innerlijke slet. We lieten onze schaduw van kwetsbaarheid en angst zien die we in seksualiteit ervaren en ook het deel in ons dat lelijk is en vies. En mijn favoriet schaduw passeerde ook de revue: de verleidster en ons sexy mogen voelen als sensuele vrouw!

In deze schaduwen zitten kwaliteiten die ons voeden en levendig doen voelen. Concreet: als je nogal meegaand bent in je seksleven dan kan de toevoeging van eigenheid en dominantie ervoor zorgen dat je aan je trekken komt. Dat je exact dat mag ontvangen waar je zin in hebt. Zoals je specerijen toevoegt aan je maaltijd, zo kruiden ook schaduwen je leven als je ze met bewustzijn een uitweg geeft en laat stromen. Als je bijvoorbeeld je kwetsbaarheid meer durft inbrengen, terwijl je jezelf vooral als stoeipoes ziet, dan ontstaat er ook hartsverbinding tijdens de seks en niet alleen een lichamelijke verbinding. Als je de schaduw van luiheid in het licht brengt dan kun je meer genieten van gewoon mogen ontvangen. Dat je niets terug hoeft te geven wanneer je daar geen zin in hebt, etc. Schaduwen in het licht brengen en weer integreren in je systeem maken dat je een veel groter smaakpalet van het  leven krijgt. Je ervaart meer hoogtes, meer dieptes, zachtheid en stevigheid. Zoals jij het wil. Ultieme keuzevrijheid dus.

Wat ik verder zo fijn vond aan de yoni-talk is dat het weer heel intergenerationeel en divers was: vrouwen van verschillende leeftijden, net aan het daten of al 30 jaar in relatie. We inspireren elkaar met hoe het levendig kan blijven na jaren huwelijk en herinneren die eerste momenten met ons lief. We waarderen waar we vandaan komen en zien hoe diepte kan gecreëerd worden in de veiligheid van een relatie. Dat gebeurt spontaan, impliciet… moeiteloos. Wat een rijkdom al deze mooie vrouwen samen.

Wees welkom bij onze maandelijkse Yoni-Talks. Voor nieuwsgierigheid en waarachtigheid in seksualiteit!