Blog

Is enkel zwarte piet het probleem?

Roetveegpiet! Dat is de oplossing! Een man die door de schoorsteen komt is sowieso met zwart besmeurd, toch?
Ik was er over uit. Niet zeuren. Dit is de gulden middenweg. Zo fijn wanneer ik het duidelijk heb voor mezelf. Een uitgesproken mening hebben, wordt in Nederland namelijk erg gewaardeerd.

Toen las ik ergens: ‘ja.. en het kroeshaar, de dikke lippen, de oorringen en … de blanke man die ze volgen dan?!’ Er zijn te veel verwijzingen naar het slavenverleden. Dat kunnen een paar blanke vlekken niet goed maken.. 
Oei, wat nu?

Toen zag ik een filmpje van twee zwarte pieten die in Australië mensen op straat gingen vertellen over onze leuke kindertraditie. 
De onthutsing van dit volk raakte me. Australiërs behandelen zelf hun inheemse mensen niet aardig, maar bon, ze maakten een punt. Vooral de vrouw die stenen van de grond pakte en dreigde: ‘Wat als het mijn lokale traditie is om racistische mensen kapot te maken? Moet ik dat dan ook doen nu?’ ‘Wow.. het vuur van rechtvaardigheid in de ogen van deze vrouw schudde me wakker. Dit kan echt niet meer. Wat gek: een zwarte piet!!

Ik moet ook terugdenken aan mijn bezoek aan het Speelklokmuseum in Utrecht waar ik een orgel zag uit de 18de eeuw en dacht: ‘Kijk! Toen vierde ze ook al Sinterklaas’. Maar het was dus een slaaf die fruit verkocht op de markt… Holy! Het is echt niet te doen.. Dit kan niet.

Pakjesavond zonder zwarte piet dan? 
Dan blijven we over met Sinterklaas.. maar die is ook zo heilig nog niet. Een oude man die over je dak loopt (nogal opdringerig) en beslist of je het goed of slecht hebt gedaan dit jaar. 
Ik zag foto’s van mijn nichtjes en neefjes die de sint hadden ontmoet dit jaar… De terreur in hun ogen.. een neergeslagen blik van schaamte en schrik: ‘heb ik het wel goed gedaan?’. Leren we hier om braaf te zijn en in de pas te lopen? 
Misschien reageer ik wat overdreven.. Emancipatie en feminisme zijn hot issues voor mij deze periode omdat ik een tweejarige tantra-opleiding doe en er tijdens de vorige opleidingsweek iets merkwaardigs gebeurde. Ik voelde mijn seksualiteit en sensualiteit in heel mijn lijf en het eerste wat ik dacht was: ‘OMG ik ben zondig. Ik moet biechten!’ Onze opleider is een man met een witte baard.. misschien was het toeval, maar ik moest meerdere keren van hem horen dat sensualiteit er helemaal mag zijn.. Alsof ik op de schoot van de sint goedkeuring moest krijgen voor mijn gevoel. 
JAKKES! Wat naar dat ik mezelf stout vind omdat ik mijn vuur en sensualiteit voel…
Dat steek ik voor nu dus mede op de sint. Het patriarchaat. De man die over de vrouw mag beslissen of ze het wel goed doet, braaf is.. en niet te veel is..
Wat nu.. wil ik dan nog wel pakjesavond vieren? Ik vind het ook droevig.. ik houd zo van tradities en alles wat maar een reden is om het leven te vieren en samen te komen. Pittig! Ik ben alleszins op zoek naar andere manieren om gezellig samen te komen en het leven te vieren! 
Voor nu accepteer ik de cadeautjes die ik van de sint heb gekregen, ookal ben ik soms stout. Dank u Sinterklaasje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *